boekbespreking

Wmo magazine doen van Kenniscentrum Sociaal Domein (v/h Wmo), nov '19
titel                  :           ‘O, dus dát is Wmo!’
auteur              :           Sandra M.E. Jacobs
uitgeverij         :           TheBookToBe uitgeverij
specificaties     :           Paperback, 160 blz, 1e druk juli 2019   

‘O, dus dát is Wmo!’ is een leuk, toegankelijk en lekker lezend boek met verhalen van over de drempel, achter de schermen en aan de keukentafel. Het is het eerste boek dat niet over de wet, maar over de bedoeling van maatschappelijke ondersteuning gaat . Het boek is geschreven door een Wmo adviseur, die werkt met de wet in haar ene en haar hart in de andere hand en die heel goed de balans weet te bewaren in de spagaat van het geven van maatwerkadviezen op basis van standaarden.

In 99 korte verhalen neemt Sandra, de schrijfster, je mee in haar werk. Het is een feest der herkenning voor collega’s, een eye-opener voor beleidsmakers en het is verzachtend voor cliënten, omdat de Wmo adviseur ook een mens blijkt te zijn.

Heel objectief beschrijft Sandra de mensen die ze in haar werk ontmoet. Van de Marokkaanse oma’s tot de stoere mannen met tattoos. Beiden met problemen waar ze ondersteuning bij nodig hebben. Ze krijgt knuffels, dankbaarheid en begrip maar komt ook knorrige mensen tegen die er geen goed woord voor over hebben dat procedures zo lang duren.

Sandra is betrokken, werkt met compassie en kan zich echt laten raken door de mensen die zij bezoekt. Dat lees je in het verhaal over het kind dat haar vraagt om een spelletje te doen als zij klaar is met haar onderzoeksgesprek (en eigenlijk helemaal geen tijd meer heeft) of in het verhaal over die mevrouw die zegt wel haar nieuwe tante te willen zijn of in hoe ze tóch in contact blijft als ze wordt uitgescholden door een cliënt, in het koude trappenhuis moet wachten en niet naar het toilet kan. Ze schrijft met humor en het boek wordt nergens zwaar of zweverig.

Naast dat het gewoon een heel fijn boek is, is het ook een kritische constatering van waar het beter kan voor wat die maatschappelijke ondersteuning betreft. Het is een oproep aan de samenleving om vaker te kijken door de ogen van de ander, zodat iedereen ziet waar het beter kan en je je als persoon bewust wordt van wat jij kunt bijdragen aan die mooiere wereld.

Het motto van Sandra is ‘als we de wereld anders inrichten zijn minder mensen beperkt’.
Wie het boek leest snapt waarom.

De recensies zijn lovend van zowel collega Wmo consulenten als van ervaringsdeskundigen, inclusief mensen uit cliëntenorganisaties. Het boek staat inmiddels op de literatuurlijst van verschillende Wmo opleidingen en gaat als relatiegeschenk naar gemeenten en andere betrokkenen bij de uitvoering van de wet.

Een interviewer zei dat het boek door IEDEREEN gelezen moet worden en daar sluit ik me van harte bij aan. Opdat iedereen zich blijft herinneren wat ook alweer de bedoeling was van maatschappelijke ondersteuning.


Het boek is te koop bij Sandra zelf >>> boekbestelformulier <<<
€ 20,19 (ex verzendkosten) / beide boeken (incl verzendkosten Nl) á € 45
nb. neem voor batchbestellingen of speciale oplagen ajb contact op voor een aangepast prijsvoorstel