reacties op het boek...
"Gisteren je boek ontvangen van mijn zussie en in één adem uitgelezen. Verdrietig en aandoenlijk maar vooral hoopvol om te lezen dat ondanks alles één hummingbird nog steeds het verschil kan maken! Dat doe jij heel goed Sandra."


Dick de Vries- adviseur commissaris van de Koning voor de provincie Fryslan en de beste broer van Rina ;)

"Hoi Sandra, wat een leuk, informatief en onderhoudend boek heb je geschreven! Het is zeker ondersteunend aan de opleiding (tot Wmo consulent - red) omdat het heel goed de praktijk weergeeft."

Nanda de Riddder - expert sociaal domein | senior beleidsadviseur | projectleider | trainer


Je boek is echt top en zou iedereen die in het sociaal domein werkzaam is moeten lezen!

Margarita - Wmo consulent
Als een cadeautje voor de volgende dag steeds eventjes weggelegd, jouw lekker weglezende boek. Volgens mij ben je een heerlijk leuk, gek, warm, doortastend mens met het hart op de goede plaats. Zo iemand die door een voorbeeld te geven, anderen inspireert. Dankjewel voor de wijze lessen die je op deze ontspannen manier meegeeft aan ons lezers!

Francine Hanse - Social media contactover het boek...'Ik heb van jouw boek genoten, zo treffend en respectvol geschreven! En zo, soms zelfs letterlijk, herkenbaar! Interessant ook dat je 'second opinion s' doet. Wat mij erg aansprak is 'het recht in de ogen kijken: het contact , de verbinding, dat maakt ons beroep zo mooi , voor mij het mooiste beroep van mijn leven. En die andere treffende quote: ' werken met in je ene hand de wet en in de andere je hart' houden we erin!

José Huurdeman - collega Eemlands schrijfster |collega Wmo consulent

Sandra: ik heb je boek uit! Tot mijn spijt, want ik heb er van genoten! Als ik het in een ruk had kunnen lezen had ik het gedaan, nu kostte het steeds weer moeite om het weg te leggen, als de beschikbare tijd dat nodig maakte.

Ik vind, Sandra, dat uit je columns blijkt dat jij op een bewonderenswaardige wijze het vak van Wmo adviseur weet neer te zetten. Het is een vak dat vaak onderschat wordt en dat juist nodig heeft dat je met warme belangstelling en respect kijkt naar de mensen die (Wmo) zorg nodig hebben en juist dat weet jij heel goed te raken. Verder is natuurlijk ook nodig dat je de regelgeving respecteert en ook de spagaat waarin je dan soms kan terechtkomen weet je heel goed te treffen zonder aan de een (het meeleven met de aanvrager) of het ander (de regelgeving) afbreuk te doen. Je laat jezelf zien als een maatschappelijk zeer betrokken mens, die met respect voor alles en iedereen verder/ breder durft te kijken dan de opdracht die je krijgt en juist dat hebben we in het sociaal domein heel hard nodig.

Kortom: ik beveel dit boek van harte aan!"


Cisca Koning - Cisca was sociaalgeneeskundige en werkte tijdens en na haar specialisatie bij de GG en GD in Amsterdam. Bij de uitvoering van de medische advisering raakte zij in 1991 als medisch adviseur bij de GGD Zuidoost Brabant betrokken. Nadien werkte zij meer dan 15 jaar landelijk als medisch adviseur bij Treve / TriviumPlus en MOzaak, organisaties voor onafhankelijke medische advisering en sociaal-medische expertise in het sociaal domein. Daarnaast zette zij zich, naast haar nauwe betrokkenheid bij haar werk, bestuurlijk in voor onder andere de Vereniging van Indicerende en adviserende Artsen, de Nederlandse Public Health Federatie en de Wmo Raad in Eindhoven. Van 2011 tot 2015 was zij voorzitter van de Koepel van Artsen Maatschappij en Gezondheid en lid van het KNMG bestuur.


Vaak met een glimlach, soms met wat pijn in mijn buik ben ik jouw boek aan het lezen. Wat een mooie verhalen en wat een rijke inzichten.
Dank je wel,

Christine Nijkamp - Directeur DPGB
(Dienstverlening PersoonsGebonden Budget (Sociale VerzekeringsBank)

Jouw boek is supergaaf en zó herkenbaar! Ik zie alles zo gebeuren en vooral hoe jij contact maakt met de mensen. Het is zo vlot en helder geschreven en echt een lust om ge lezen. Eindelijk geen vingertje! Begrip en hulp waar nodig, dat is het aanbod. Niks meer, niks minder. Ik vind je boek echt super en heb het met heel veel plezier en aandacht gelezen. Ik kan niet wachten op deel twee... Liefs!

Mary Schilders - sociaal psychiatrisch verpleegkundige, maatschappelijk werker / veldwerker pur sang


Wat een indrukwekkend, interessant, grappig, leerzaam en vooral inspirerend boek!
De afgelopen tijd heb ik me verdiept in de verhalen uit dit boek. Ondanks dat ik geen echte lezer ben, had ik het binnen no time uit. Je wordt meegenomen in de wereld van een WMO adviseur en wat daar allemaal bij komt kijken, zowel positief als negatief. Naar mijn mening een aanrader voor diegenen die werkzaam zijn in het sociaal domein, maar eigenlijk een goed boek voor iedereen.
Bedankt 🌻 Sandra ME Jacobs voor jouw mooie en inspirerende woorden!
Go, you, little hummingbird.


Mitchel van Nunen - adviseur sociaal domein, specialisatie Wmo


Het is al een cadeautje om het boek te ontvangen laat staan als je de verhalen leest! Wat een energie heb jij en een mooie kijk op de mens. Voor mij heel herkenbaar! Zie of zoek de kansen ipv de onmogelijkheden en de beperkingen! Heerlijk gevoel om gelijk gestemden tegen te komen ook als is dat in een boek!🌸

ps. Gisteravond heb ik het boek uitgelezen. Echt heel blij dat ik hem besteld heb. Lees niet graag dus helemaal bijzonder haha.


Jessica Rave - consulent bij de gemeente Nuenen c.a.


Hoi Sandra, ik volg je al een poosje op LinkedIn en laat me inspireren. Je uitspraak "met m'n hart in de ene hand en de wet in de andere" is mijn mantra geworden. Je boek beschouw ik als een kado voor mezelf.

- een collega Wmo consulent


"Als je iets eerder was gekomen had ik de deur opengedaan met jouw boek in mijn handen. Ik ben helemaal in de ban! Geraakt door iedere zin. Iedere zin spreekt aan. Jij spreekt me aan. Jij spreekt iedereen persoonlijk aan. Ieder nieuw verhaal dat ik opensla komt binnen. Ieder nieuw verhaal raakt me weer in mijn hart. Je zegt heel veel met ieder woord en ik heb geen tijd om af te haken op de wet- en regelgeving, want dan word ik alweer gegrepen door een persoonlijk stuk. Je benoemt het wel, maar altijd passend in het verhaal, functioneel. Zo wordt het nergens droge stof, terwijl je ondertussen wel ook informatief bent. Heerlijk!!!

Wat er vooral uit het boek spreekt is jouw enorme compassie met de medemens. Met de hele wereld eigenlijk. Jij wereldburger............ "

Alien Verhoef - opleider creatieve loopbaan counseling en kunstzinnige counseling, trainer, supervisor, coach, Studio Mattias en auteur van het boek 'Creatieve Loopbaanplanning'Hallo Sandra,

Wij kennen elkaar niet persoonlijk, maar we nemen wel allebei deel aan dezelfde app groep [...]
Ik heb overigens wel het gevoel gekregen dat ik je bijna persoonlijk ken. En dat komt omdat ik je boek 'O, dus dát is Wmo!', heb aangeschaft en in één adem heb uitgelezen.
Heel fijn om jouw ervaringen met de Wmo, de cliënten , maar ook je persoonlijke ervaringen met beperkingen en de daarop niet goed ingerichte openbare ruimtes, procedures, taalgebruik, te lezen. De jeugdbescherming en Veilig Thuis, zijn de gebieden waar ik in gewerkt heb en waarin ik nu mensen ondersteun. Jouw boek geeft handvatten om ruimhartig, relativerend, met humor en respect en zonder oordeel plezier in het werk te vinden en te houden. Dankjewel.

Met vriendelijke groet, Anneke Mensink | werkbegeleider/coach


Dag Sandra, wat een prachtige verhalen. Vooral "10 Eenzaamheid onder iedereen" voelt kristalhelder en alomvattend...weet het niet anders te benoemen. Ik was geraakt. Dank voor het delen van dat wat gedeeld moet worden. Ik heb mijn keuze gemaakt; ik ga me inschrijven voor de opleiding.

Nana van Triet - startende Wmo opleideling, v/h maatschappelijk en sociaal pedagogisch werkerAlla Vasnyova - op zoek naar een nieuwe uitdaging in het Sociaal Domein en enthousiast volger op LinkedIn


Met veel plezier heb ik het boek 'O, dat is Wmo!' gelezen. Open, helder en vooral eerlijk geschreven.
Iemand die weinig kennis van de Wmo praktijk heeft, kan hier zóveel uit halen. Sandra schrijft op een heerlijke manier, alsof je een gesprek met haar aan het voeren bent. Het enthousiasme en passie voor het vak voel je door het boek heen. Een must read voor elke professional binnen het sociaal domein.

Nora Kasmi - Strategisch beleidsadviseur Sociaal Domein (adviseert bestuurders en gemeenten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer meetelt)Ik heb je boek uit. In één ruk! Nu verdrietig, want ik wil nog veel meer van je lezen!!! Je schrijft recht vanuit je hart, zooo respectvol en soms moest ik echt keihard lachen, want humor heb je ook nog!"

ikweetnietmeerwiemijditmailde


Enkele weken geleden kreeg ik spontaan* van 🌻 Sandra ME Jacobs haar boek toegestuurd. #OdusdátisWmo.

Allereerst; een goed leesbaar boek wat haar licht weet te schijnen op de praktijk van de #WetMaatschappelijkeOndersteuning (en de belevenissen van de Wmo adviseur).

Heldere beschrijvingen over #clientcontact maar ook het belang van #bejegening. Ik lees Sandra (haar boek) dan ook als: #waarderend #respecterend, #anticiperend #humorvol #illustrerend en #relativerend❣️

Dit boek zou eigenlijk "verplichte kost" moeten zijn voor de aankomend medewerkers, die zich bezighouden met de WMO; op alle niveaus en vlakken hierin!

Mickel Adams - Ervaringsdeskundig HSP-SPH'er, Signaleermeneer👁️‍🗨️, Sociaal Spiegelaar, 🤝Aangever, sociaalbetrokken verbinder & meedenker✍ Eindhoven


Bedankt voor uw super leuk geschreven boek! Ik begin eind augustus met de opleiding tot WMO consulent en heb er nu nog meer zin in :)
LinkedIn contact


In jouw boek lees ik wat zich achter de voordeur afspeelt, wat de problemen zijn waar mensen tegenaan lopen. Wat het betekent dat je niet meer zo snel in een bejaardentehuis terechtkomt. Wat een interventie, hulp of een hulpmiddel echt voor iemand betekent. Wat de werkelijke sociale impact is. Niet alleen de begeleiding of een hulpmiddel, maar weer naar buiten kunnen en contact met je sociale netwerk. Maar ook dat kleine dingen die je voor een ander doet veel kunnen betekenen. Ik vind het fijn dat het laagdrempelig en vanuit jouw ‘ik’ is geschreven. Meer beleidsadviseurs en inkopers in het sociaal domein zouden je boek moeten lezen (als ze dat al niet doen).


Tijmen Corporaal - senior inkoopspecialist bij Belastingdienst v/h inkoper sociaal domein gemeente Rotterdam én ooit projectmaatje in een grote aanbesteding voor drie GGzinstellingen.


"Lieve Sandra,
Wat heb je een mooi, duidelijk en inspirerend boek geschreven! Ik heb genoten van de verhalen en me vaak afgevraagd waarom bepaalde regels ooit zijn opgenomen in een beleid.... sommige verhalen zijn ronduit schrijnend. Maar jij, mooie kolibrie, jij doet wat je kunt en wat er in je macht ligt om het de mensen die je mag ontmoeten gemakkelijker te maken. Al is het maar voor even. Een gesprek met jou is als een lampje. Je inspireert en je bent eerlijk. Je bent een prachtig mens en ik ben blij dat je op mijn pad bent gekomen!
Veel liefs, Astrid"


Astrid Fijma- capaciteitsmanager |ervaren mantelzorger | lieve vriendin, die me midden in de nacht naar Schiphol brengt als ik een te vroege vlucht heb geboekt en dan vrolijk babbelt over hoe leuk het is om zonder file over de snelweg te kunnen scheuren 😏


aanbeveling de nieuwsbrief van de WWZ academie:
"Vol compassie en heel objectief beschrijft Sandra de mensen die ze in haar werk ontmoet. Van de Marokkaanse oma’s tot de stoere mannen met tattoos. Beiden met problemen waar ze ondersteuning bij nodig hebben. Ik ben bezig met het lezen van haar boek en ben telkens weer ontroerd. Zijzelf trouwens ook, de verhalen van haar cliënten raken haar echt. Ze krijgt knuffels, dankbaarheid en begrip maar komt ook knorrige mensen tegen die er geen begrip voor kunnen opbrengen dat procedures zo lang duren. Ze zegt dan ook dat ze werkt met haar hart in de ene hand en de regels in de andere. Aanrader voor alle consulenten en verder voor iedereen die betrokken is bij het sociale domein!

Ik verdien niets aan deze aanbeveling, ik vind het gewoon een heel goed boek wat iedereen zou moeten lezen!"

Anne Vrieze - directeur WWZ academie online opleidingen (Wmo)


"Wat een leuk boek, herkenbaar en echt.
Mooi en makkelijk toegankelijk geschreven."


Miquel Wijngaards - Directeur Kenniscentrum WMO| Bureau Zorgmarketing| Docent Zorg Marketing| auteur handboeken WMO en Jeugdhulp


Vorig weekend je boek uitgelezen. Wat is het een pracht boek geworden. Mooie quotes en verhalen waar je soms om moet lachen en soms een beetje van moet huilen.

Rina de Vries - massagetherapeut
(sportmassage, triggerpointmassage, medical taping)


"Jouw 'O, dus dát is Wmo!' is het eerste boek over de bedoeling van maatschappelijke ondersteuning.
Een prachtig no nonsense boek, recht uit je mooie hart en met een heldere visie op hoe het ook kan.
Be proud, kleine opdonder en keep it going! Je steekt sowieso boven het maaiveld uit... ook al wil je dat misschien niet"


- een fan, die anoniem wil blijven, omdat, zegt hij, het niet moet uitmaken wie wat zegt als het maar gezegd wordt en ja, ik weet wie het zegt 😉


Het is een prachtig boek met mooie verhalen die goed vertellen wat eigenlijk de bedoeling van de WMO is. 👍

Ellen de Bruin - manager at Academy of Social Studies v/h beleidsmedewerker sociaal domein gemeente Leeuwarden


Of ik je boek al heb gelezen?

Yep!

And it was my pleasure. Menselijke kijkjes achter de keukendeur, jouw heldere kijk op wat er belangrijk is (contact, aansluiting, mensen zien, verwachtingen managen), je pleidooi voor aandacht, luisteren, kijken wat er kan én duidelijk zijn. Je insteek om anders naar beperkingen te kijken inspireert. Of moet ik zeggen: anders naar de wereld te kijken, zodat er geen sprake meer is van beperking💡

Hier en daar gelezen met een brok in m'n keel en natte ogen. Leven mag, maar moet niet. De dronken man of het terras. Kerst. Maar ook met natte ogen van het lachen...iets met al dan niet met een po de trap af kunnen lopen 😁


Martine Beernink - regelt fuckup nights ~ ♥ voor teams & samenwerking ~ teamcoach


Je laat zien hoe het kan en eigenlijk zou moeten en ook waar het soms mis gaat en dat het weten van wetten en regels je nog niet geschikt maakt voor dit werk. (uitgebreidere reactie volgt)

Siebe Dobbelaar - operationeel manager IndicatieAdviesBureau Amsterdam


Ik heb je boek (O, dus dát is Wmo!) met veel plezier gelezen! Zoals je het beschrijft was ik even deelgenoot van je leven als Wmo adviseur maar af en toe gaf je ook een inkijkje in je privé leven.
Kortom bedankt voor het schrijven van dit boek en voor mij ben jij een fantastisch mens.

Jeroen Verheijen- Trainer / Trajectbegeleider / Jobcoach Bigagroep


Het zet me weer even he-le-maal terug bij waar het over gaat: die cliënt. Echt, iedereen in dit werk zou jouw boek moeten lezen.

Timo van der Veen - gewaardeerde collega

Iemkje Heier - vriendin, mantelzorger en sociaal betrokken mens


Geachte mevrouw Jacobs,

Met heel veel plezier heb ik onlangs uw boek in één ruk uitgelezen. Complimenten voor uw leuke schrijfstijl!

Ik heb het boek aangeschaft omdat ik mij aan het oriënteren ben op een nieuwe, tweede, start van mijn carrière en graag een inkijkje in de praktijk wilde. Via beroepentesten en een traject bij een jobcoach bleef namelijk het Sociaal Domein steeds maar terugkomen. Vervolgens kwam ik nu in de praktijk met de Wmo in aanraking, omdat ...

En inderdaad denk ik dat dit weleens het beroep voor mij zou kunnen zijn!

Blijf vooral schrijven!!!

Hartelijke groet,
...


Het lezen van jouw boek, waarin je op duidelijke en persoonlijke wijze de, zoals jij benoemt, Wmo-wereld beschrijft, heeft mij stof tot nadenken, inzichten en opheldering gegeven. Want, wat doe je nu toch precies? Waar ben je mee bezig? Waar kom jij je bed voor uit? Tuurlijk hebben we het erover tijdens onze 'wijn & curry' avonden, maar dit boek geeft me een open en eerlijke kijk achter de schermen en vooral in hoe jij er als mens in slaagt om binnen de wet en regelgeving altijd je medemens te zien.
Brigitte van Weegen - vriendin, yogadocent, personal trainer


"Uit! Zo goed als in één keer...
Voordat ik voor het eerst naar Kwaku zou gaan las ik jouw stukje over de Bijlmer en het Kwaku festival. Het was bijzonder daar, heerlijke sfeer, heerlijk eten. Heel relaxed. Je boek is dat ook, bijzonder persoonlijk, recht uit je hart. Met humor en intelligent geschreven.
Ik heb genoten!
Dankjewel voor je mooie boek.
Het geeft hoop en inzicht, ook als je niet persé voorzieningen van de Wmo nodig hebt. Ik ga er ook één geven aan .... en aan.... en aan.... "


Margreet van Keulen - collega IAB / planning & administratie,
eerder werkzaam bij het klantcontactcentrum van de gemeente Amsterdam


Het regent zonnestralen. Ik geniet van deze regen, omdat ik een prachtig boek aan het lezen ben over ons werk, een boek waarin de mens centraal staat. De mens, het individu dient als kader waar omheen de wetten van de Wmo gebouwd zouden dienen te worden. Laten we gaan voor een fijne wereld, waarin iedereen er toe doet en kan deelnemen
Michiel Adriaansens - collega planning & administratie bij het Indicatieadviesbureau Amsterdam

Hé San, wat een tof boek heb je geschreven!
Voor het sporten al even een beginnetje gemaakt. Daarna dus ook nog 'even' lezen voor het slapen gaan. Dus lig ik zo een uur te laat in bed, hihi... Ik bleef doorlezen met telkens 'dan maar nog één verhaal'. Mooi, ontroerend en o zo herkenbaar. En vooral met heel duidelijk je heerlijke humor en enthousiasme daarin verweven. Ik hoor het je zo allemaal vertellen!"

Timo van der Veen - collega indicatieadviseur in Amsterdam


"... erg genoeg, ik kan het maar steeds niet wegleggen als ik begin te lezen. En ik wil het niet in 1 keer uit hebben, maar steeds even genieten van een leuk verhaal, een lief verhaal of een toch wat ontroerend verhaal. Zoals in het begin die meneer die blijft zeggen dat hij Jan heet, je staat er niet bij stil altijd, maar wat is die meneer eenzaam……. Echt, ik geniet er zo van, ik zou wel een doos boeken uit willen delen aan de mensen die in dit sociaal domein werken!!!"

Heleen Elsman - collega Indicatieadviseur in Amsterdam


"Voor iedereen die niet weet wat de Wmo is, waar het voor dient, hoe het is om als Wmo adviseur bij mensen aan de keukentafel te zitten, maar ook als je er al wèl van alles van weet maar een kijkje wilt achter de schermen: bestel dan dit interessante lekkerwegleesboek vol verhalen uit de praktijk, bespiegelingen, overpeinzingen en aanbevelingen waarmee het werk als Wmo consulent een stuk duidelijker wordt! (en hoe we als maatschappij schromelijk falen als het gaat om mensen met een beperking mee laten doen en wat we trouwens überhaupt onder ‘beperking’ verstaan?).

Leest dit boek!"

Ghislaine Cals - schrijver, social media trainer, social reporter, nooit aflatende motivator en kritische meelezer en eindredacteur - Cals media


Wat een heerlijk toegankelijk, herkenbare verhalen boek heb jij geschreven, Ziza!

Martin Jacobs - medewerker trekkingsrecht Pgb Sociale VerzekeringsBank, ervaringsdeskundige, broer én ambassadeur 'O, dus dát is Wmo!'


"Ik vind het niet alleen een lekker weglezend boek, ik denk zelfs dat het als voorbeeldboek zou mogen/moeten dienen bij de opleiding Wmo. Altijd handig om uit de praktijk te zien waar iemand aan begint... "

Peter van der Leij - hoofdredacteur van 'Te leuk om te laten liggen', woordkunstenaar, dichter, creatieve tekstschrijver en startredacteur 'O, dus dát is Wmo!' - Allerleij teksten


"Sandra viel me op in mijn Facebookgroep 'Nederland Toegankelijker'... door de manier waarop ze reageerde... doordacht en vriendelijk. Haar benadering is menselijk, betrokken en vooral liefdevol. Soms kwamen er via via blogs langs die mijn aandacht trokken en om reactie vroegen. Het bleek van deze zelfde persoon! Ik heb haar via FB benaderd en zo raakten we aan de klets en toen vertelde ze mij dat zij een boek had geschreven over haar werk.

Dat boek heb ik dus. Mét een persoonlijke boodschap! En ook dat boek is weer zo’n liefdevolle, respectvolle betrokkenheid met de wereld waarin zij leeft en waarin ze haar werk doet dat ik alleen maar kan zeggen: Sandra ik hoop nog veel van je te horen!"


Pia Hendriks - blogger SupportMagazine, medebeheerder FBgroep NederlandToegankelijker, actief binnen gemeente Eindhoven op het onderwerp toegankelijkheid, ervaringsdeskundige rolstoeler

Jouw boek gaat helemaal niet alleen over de Wmo. Het is veel breder dan dat, want het gaat over de maatschappij en over hoe je respectvol met mensen omgaat. Wat voor werk je ook doet.
Agatha Jacobs - boekhouder - belastingconsulent - actief lid Vrouwenbond FNV (oa organisator cursussen Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) - actief lid politieke partij (oa vrijwilliger hulpdienst Socialistische Partij) - ervaringsdeskundige, moeder, fan én kritische denktank voor mijn gedachtenspinsels

... gewoon in één dag uitgelezen en direct doorgegeven...

Wat een heerlijk leesbaar boek. Leuk en humorvol geschreven. En heel herkenbaar voor wie in dit domein werkzaam is. Echt een aanrader voor iedereen die met de Wmo te maken heeft en voor iedereen die er niet mee te maken heeft, maar gewoon een leuk boek wil lezen. Het leuke is ook dat het niet alleen een inkijkje in de Wmo geeft, maar ook in de dilemma's waar wij vanuit het werken met de Wmo mee te maken krijgen en hoe je daarin de menselijke kant kunt kiezen.

Bernadette van Klink- orthomoleculair arts - sociaalgeneeskundige en spreekuurmaatje in Amsterdam

Wat ik goed en leuk vind aan je boek is dat ik meen te begrijpen hoe je ’te werk gaat’. Dit klinkt alsof ik denk dat je werkwijze ‘een maniertje’ is, maar het is juist het tegenovergestelde. Je benadert je onderwerp: de Wmo, even open en spontaan als je je cliënten benadert.
Je staat open voor de wijze waarop mensen hun leven hebben ingericht, met al hun kleine of grote beperkingen en laat mensen hun verhaal doen.
Kortom; er zit bij jou een mens voor je aan tafel en geen probleem dat, als het even kan, snel moet worden opgelost.
Na ruim 25 jaar werkzaam te zijn als maatschappelijke hulp- en dienstverlener onderschrijf ik volmondig jouw ‘werkmethode’. Waarschijnlijk zijn er meer hulpverleners die in de praktijk ook zo te werk gaan zoals jij, zo probeer(de) ik ook altijd mijn cliënten zo open en zonder oordeel mogelijk tegemoet te treden, maar jij hebt ook daadwerkelijk opgeschreven wat je meemaakt, wat je hoort, ziet en hoe jij daarop reageert.
En dat alles op een manier die geen afbreuk doet aan juist het spontane karakter van hoe je te werk gaat en hoe je mensen benadert.
Als tip en advies haal ik uit jouw boek: "Sta open voor mensen, luister naar ze en je zult zien dat de oplossingen die je samen bedenkt veel beter passen en beklijven, dan wanneer je als hulpverlener denkt je cliënt wel te begrijpen en even (snel) een oplossing voor hem/haar/het gezin aandraagt."
En bovenal, benoeming en beschrijving van dit cruciale aspect in het vak hulp- en dienstverlening is tot nu toe veel te weinig aan bod gekomen.

Toon Sackman - ervaren Maatschappelijke Hulpverlener, Social Casemanager, Sociale Dienstverlener en Wmo Consulent